Blok aan mijn been PDF Afdrukken E-mail
Geschreven door Webmaster   
maandag 01 september 2008 21:31

Afspraak voor de viering van 5 jaar Operatie 003 projecten op WOENSDAG 18 mei 2011 in het CAPITOLE aan de Zuid te Gent. De Operatie 003 kids brengen een fantastische show.

5 jaar Operatie 003, het lijkt een eeuwigheid maar 5 jaar is niet eens zo lang. Toch vieren we feest want niemand had 5 jaar geleden gedacht – bij het eerste idee – dat Operatie 003 een vzw zou worden met een feest slotshow in het Capitole en met een werking die deze zomer wordt uitgebreid naar het opvangcentrum in Koksijde. 

5 jaar geleden ontstond Operatie 003 in het brein van twee opvoeders die naar aanleiding van een  burnout en de toenmalige beperkte mogelijkheden voor de kinderen een eerder kleinschalig project wilden organiseren.


Het liep anders… Tijdens het eerste jaar werden we overstelpt door media aandacht: Koppen, Karrewiet, Ketnet, De Morgen, De Standaard, Het Nieuwsblad, Het Laatste Nieuws, Avs,…
X!nk componeerde de titelsong van Operatie 003 editie 1 en speelde ook live tijdens de slotshow. Marc De Bel werd peter van Operatie 003, een rol die hij tot op heden met veel plezier op zich neemt. De slotshow kende 700 toeschouwers, waaronder de minister van onderwijs. Optredens binnen de kunstvormen drama, ritme/muziek en dans werden ten tonele gebracht. Ook werd in samenwerking met de universiteit Gent een tentoonstelling uitgebouwd met kunstwerken van de kinderen en heel wat achtergrond: “een andere kijk op kinderen met een gedrag- en emotionele stoornis”. Tot slot schreef orthopedagoog Jan Decuypere een boek (Context en kunst), geïllustreerd met foto’s van de kinderen door Michiel Hendrickx en een kort jeugdverhaal door jeugdauteur Claire De Lombaert. De reportage “de filmbrieven” (een reportage van Caroline Van Gastel en Saar Van Eyck) werd een emotioneel kijkstuk voor jong en oud.


Het tweede jaar werd de weg ingeslagen van het circus en werden we een pionier wat betreft sociaal circus met de doelgroep “kinderen met een ernstige gedrag- en emotionele stoornis”. In een heuse circustent werd de slotshow de apotheose van maanden workshops.


De derde editie stond opnieuw in het teken van circus. De grote sportzaal van de Hoge School werd omgebouwd tot een theater en samen met het Koninklijk Lyceum (5jgz) werd opnieuw door middel van talloze workshops  een schitterende slotshow bekomen getiteld “Verder dan de maan”.


Vorig schooljaar stapten we even af van het concept circus om de doelstelling van de vzw Operatie 003 ook breder te kunnen waarmaken en organiseerden we een tentoonstelling. De kinderen zorgden binnen de intussen traditioneel geworden workshops voor heel wat kunstwerken en de raad van bestuur werkte aan het inhoudelijk aspect. Meer dan 1500 bezoekers mochten een rondleiding ontvangen: scholen, opleidingen, gezinnen, collega’s,…


Dit jaar vieren we feest… 5 jaar Operatie 003 en konden we met dank aan de Stad Gent en Music Hall gebruik maken van de zaal Capitole aan de Zuid, een uniek gegeven voor de kinderen.
Ze brengen “EEN BLOK AAN MIJN BEEN”… We geven nog niet veel prijs. De titel spreekt alvast voor zich.
We willen nu al een aantal mensen enorm bedanken. Mensen waarmee we samen gewerkt hebben, die ons gesteund hebben. Op de eerste plaats alle docenten van de Kunstvogel, De Circusplaneet,  vzw Kamo en vzw Sarakazi, de leerlingen en docenten van het 5 jgz Koninklijk Lyceum, de leerlingen en docenten van het KTA Merelbeke, onze directie, beheerder en collega’s. Vergeten we onze partners niet en de sponsors – zonder wiens steun Operatie 003 niet bestond.


Maar vooral willen we de kinderen bedanken. Zij die doorzetten, die ondanks het “Blok aan hun been” en de vele trauma’s op jonge leeftijd ons zoveel energie terug schenken om er dagelijks, wekelijks, maandelijks te staan en verder te doen. Bedankt jongens, bedankt meisjes!


Tot slot willen we een oproep doen tot de beleidsmensen. Operatie 003 vzw ontvangt geen subsidies om dat we “nergens” thuis horen. We vallen niet onder de vleugels van onderwijs, we vallen niet onder de vleugels van welzijn, we vallen niet onder de vleugels van cultuur en/of jeugd. Deze laatste liet ons met niet mis te verstane woorden weten dat we beter geen dossier meer binnen dienen want we toch niet in aanmerking komen. We moeten immers projecten maken die passen binnen hun visie en ideeën. De omgekeerde wereld dus, want wij willen vertrekken vanuit de ideeën, de krachten en  de motivatie van de kinderen met een gedrag- en emotionele stoornis. We leven dus op schenkingen van foundations, serviceclubs,… maar die kunnen ons niet blijven geven.  Bovendien zijn we kleine vzw en is onze werking (nog) niet uitgebouwd genoeg om een erkenning te krijgen om fiscale attesten uit te schrijven en/of neemt de huidige regering geen beslissingen. Een ramp voor vele kleinere vzw’s…


Financieel werd dit feestjaar een zwart jaar. We trekken ons echter op aan het enthousiasme en de kracht die de kinderen ons schenken. Hoe het verder moet weten we ook nog niet, dat bekijken we later. Nu willen we vooral onze sponsors bedanken waardoor we dit jaar toch workshops konden organiseren en naar een magistrale slotshow kunnen toewerken: Koningin Paola Stichting, Fifty One Ladies Club Gent, Ladies Circle Belgium Leieland, AVP, Stad Gent, Mpi Go! De Oase, scholengroep Panta Rhei en het Capitole.


Wat jullie de kinderen kunnen teruggeven is jullie massale aanwezigheid  op de slotshow op 18 mei in het Capitole en hen te steunen in hun erkenning als kinderen, ieder uniek en gewoon op zijn/haar manier, als unieke wezens met talenten en een groot hart die door het lot anders zijn bedeeld.


De toegang is gratis. Niets houdt u dus tegen uw hart te laten spreken.


BLOK AAN MIJN BEEN – woensdag 18 mei  2011 – vanaf 19u30 ZAAL CAPITOLE – ZUID GENT

Laatste aanpassing ( zondag 22 mei 2011 16:55 )