Volg Operatie 003

Vorige edities

Nieuwsbrief

Marc De Bel PDF Afdrukken E-mail
Geschreven door Webmaster   
maandag 01 september 2008 20:56

PETER MARC DE BEL

Onze enthousiaste en fiere peter is jeugdauteur MARC DE BEL.

Waarom Marc “peter for life” werd van de Operatie 003 projecten vertelt hij zelf…

WAAROM?
Ik heb omwille van twee redenen met plezier het peterschap van dit schitterende initiatief aanvaard.
Ten eerste omdat ik van kinderen hou. Van alle kinderen, zonder onderscheid. Of toch misschien iets meer van zij die een tikkeltje minder kansen hebben gekregen of door het lot anders zijn begunstigd.
En ten tweede omdat ik vind dat kunst een gunst is. Een gave, iets wat men krijgt en daar dan ook iets mee mag/moet/kan doen. Maakt niet uit wat. Zingen, dansen, schrijven, acteren, jongleren,... Als de jonge artiesten er zich maar goed in hun vel bij voelen.
Daarom wens ik mijn petekind, OPERATIE 003, en alle medewerkers hieraan van harte alle succes, leute en verrijking toe.
 
Marc de Bel


Bekijk hier waarom Marc De Bel peter "for life" is van de Operatie 003 projecten.

JavaScript is uitgezet!
Om de content af te beelden, heb je een browser nodig die JavaScript ondersteunt.


Who the hell is Marc de Bel
(bron: www.marcdebel.be)


 
Biografie
Ik ben geboren, als zoon van een timmerman, op 7 mei 1954, achter een heerlijk geurende seringenstruik in Kruis(hout)em, op een boogscheut van Nazareth dus. Mijn moeder heet Maria, ik heb lang haar, trek rond, laat de kinderen tot mij komen, vertel hen verhaaltjes en heb vaak af te rekenen met schriftgeleerden en farizeeërs.
Momenteel vul ik mijn dagen met schrijven, tekenen en vertellen en woon nog altijd in Kruis(hout)em, samen met Mie, de kinderen Elf, Aim, Ayan en Allen en de kleinkinderen Musse, Wiebe, Pitte, Noon, Aylin, Peppa en Yanan..
Onze hond Kabbas is helaas onlangs overleden. Maar we hebben sinds kort een nieuw blafbeest, dat luistert naar de Boef. De kat Poitou is intussen 17 jaar en goeie maatjes geworden met de superactieve familie Zoldermuis. In de tuin scharrelen vijf kippen en Jean-Luc, de haan rond. Helaas heeft een knurftige buurman Pica, onze tamme ekster, doodgeschoten.
Maar de kolonie lievebeersgeestjes, die in de mensenschedel op mijn schrijftafel woont, stelt het blijkbaar uitstekend. Ik hoor de rode, gestippelde beestjes immers steeds vaker fuiven en feesten.

Vroeger gaf ik les in de vierde klas, maar nu schrijf en teken ik de hele dag. Dat vind ik al net zo leuk. Gelukkig ga ik vaak vertellen in scholen en bibliotheken. Ik babbel veel liever met kinderen dan met volwassenen. Dat komt allicht door die val uit mijn boomhut. Daardoor ben ik altijd voor een stuk elf jaar gebleven. En dat mag voorlopig gerust zo blijven. Hopelijk groeit mijn opengebarsten fontanel, waarlangs al die keutelspannende, slappelachgrappige, vlinderfladderige avonturen mijn hoofd binnenstromen, nooit dicht!

Naast schrijven en tekenen maak ik de laatste jaren ook de culturele centra onveilig, zet ik af en toe de boel op dansstelten met mijn WillyKriegelRockband, knutsel ik samen met mijn "brother in art" Brian Clifton aan een aantal muzikale projecten en werk ik momenteel aan een heleboel nieuwe boeken, theatervoorstellingen, filmscenario's en andere leuke dingen.
Voor de rest vul ik de ronde gaatjes in mijn bestaan met voetballen, in de tuin "werken", hutsepot maken en de kleinkinderen leren raak schieten met mijn katapult.
Staat van Dienst
Ik gaf twintig jaar les in de lagere school. Om te leren hoe kinderen in mekaar zitten.
Tussendoor schreef ik 17 kindertoneelstukken en richtte ik in 1983 KUNST IS EEN GUNST op, de vereniging waarvan ik tot op heden voorzitter en enig lid ben, publiceerde bij mijn uitgeverij in eigen beheer, het vicieuze vierkant, vijf dichtbundels, een cartoonboek, twee stripverhalen en een detectiveroman.
Mijn bestofte prijzenkast (naast de ouwe boksbal in de verste hoek van de zolder) kraakt intussen in al haar voegen. Maar daar lig ik niet wakker van.
• laureaat Beste Stripscenario-Prijs van de Stad Kortrijk (1984)
• verkozen tot Homo Artisticus Universalamis-Eeklo (1984)
• winnaar Stripwedstrijd Europalia1984
• diverse prijzen in Cartonales over de hele wereld
• Zilveren Medaille Vlaamse Kindertoneelwedstrijd 1985
• Het Gouden Leeskonijn 1988
• sinds 1988 zowat elk jaar de Vlaamse en Limburgse Kinderjuryprijs
• de Benegoprijs 1996
• zilver in de Nederlandse Woord en Beeldprijs 2002
• Inclusieve Griffel 2003
• The KidsAward Beste Jeugdauteur 2003
• Meest Bekroonde Kinder&Jeugdjuryprijs 2006
• enz…

In mijn klas vertelde ik wekelijks aan mijn leerlingen een vervolgverhaal. Eén van die verhalen (Het ei van oom Trotter) geraakte niet uitverteld. Dus besloot ik het einde op te schrijven. Dat werd mijn eerste boek. Het werd meteen unaniem bekroond door de Vlaamse Kinderjury (1988). Net als mijn tweede boek, Meester Pluim en het praatpoeder, en idem dito voor mijn derde boek, Blinker en de bakfietsbioscoop. Ik kreeg de schrijfkriebels aardig te pakken en werd in 1994 voltijds schrijver.  


NIEUWS VAN MARC DE BEL
(bron: www.marcdebel.be)

FANTASTISCH KRIEGELNIEUWS!!!
Er komt een heuse KRIEGELMUSICAL!
Première op 19 februari 2009
Voor meer info, surf als de hete bliksem naar www.kriegelmusical.be of stuur een mailtje naar Dit e-mailadres is beveiligd tegen spambots, u heeft JavaScript nodig om het te kunnen bekijken .

BLINKER en de BLIXVATEN
Zo, de opnames voor de film zijn ingeblixt! Nu nog monteren, muziek erop en klaar is kees!
De première vindt plaats op 17 december. Ik herhaal: 17 december! Zorg dat je erbij bent om te genieten van dit nieuwe, superspannende BLINKERavontuur!
Al kun je natuurlijk ook NU al het boek lezen!!!
 

Laatste aanpassing ( vrijdag 05 september 2008 20:16 )